zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вредна бактерия живее в стомаха на човека още от праисторически временаЗа нейното откриване през 2005 г. бе присъдена Нобеловата награда за медицина.

здраве.bg

Още праисторическите хора, преселили се на европейския континент от Африка, са били носители на вредна бактерия, която и днес е основен причинител на язва на стомаха и дванадесетопръстника, твърдят немски и британски учени в свой доклад, публикуван в най-новия брой на списание Nature.

Учените са изследвали бактерията Helicobacter pylori, която е способна да оцелява при крайно неблагоприятна среда в човешкия стомах. През 2005 г. първоткривателите на този микроорганизъм австралийските учени Робин Уорън и Бари Маршал бяха удостоени с Нобеловата награда за медицина.

Изследванята от последните години показват, че именно Helicobacter pylori е причината за 90% от случаите на язва на дванадесетопръстника и 80% от случаите на язва на стомаха.

По-рано стресът и неправилният начин на живот се смятаха за причината за тези заболявания.
Според съвременните представи, родина на съвременното човечество е източната част на африканския континент. Миграцията на първобитните хора от Африка е започнала приблизително преди 58 хиляди години.

Изследователите от Института “Макс Планк” в Берлин и от университета Кембридж са на мнение, че геномът на човека е ставал все по-разнообразен в зависимост от степента на разселване и изолация на отделните популации.

С помощта на компютърното моделиране учените съпоставиха генетическите варианти на човека и бактериите, живеещи в стомаха на хората и стигнаха до извода, че процесите на еволюцията на двата генома са протичали паралелно.

Въпросът за това страдали ли са първобитните хора от язва все още остава открит. Не е изключено в продължение на десетки хиляди години Heliobacter pylori да е обитавал безсимптомно човека и едва през последните векове да се е превърнал в опасен възбудител на тежки заболявания.

Този процес би могъл да бъде провокиран от измененията в стереотипите на хранене и начина на живот на съвременните хора.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.