zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха нов метод за масово унищожаване на вирусиВ основата му е невъзможността вирусите да се възпроизвеждат в организма.

19 февруари 2007, здраве.bg

Американски учени предложиха качествено нов механизъм, който е в състояние да прочиства организма от опасните вируси.
“За да избегне измирането си, даденият вирус трябва не само да оцелее, но и да осигури възпроизводството си. А то зависи от това дали средата на обитаване е благоприятна. Този принцип действа еднакво както при птиците на отдалечен остров, така и при вирусите, които се размножават в клетките на човешкото тяло”, съобщават за своя метод, учени медицинското училище към университета Йейл (Yale University School of Medicine), цитирани от Ройтерс.
Ръководителят на екипа проф. Пол Търнър (Paul Turner), професор по еволюционна биология обяснява на популярен език, че новият метод представлява “измама, чрез която вирусите биват “съблазнени” да се преместят в “неправилните” клетки, където няма да могат да се размножават”.
На практика не е нужно да се унищожават директно всички вируси, допълват учените: “Ако те бъдат изолирани да съществуват само в клетки, които не им дават възможност да се размножават, след време вирусите умират сами”.
Търнър смята, че този подход може да се приложи при създаването на качествено нови антивирусни медикаменти. Подобна идея вече съществува по отношение на селското стопанство - фермерите засаждат специални растения, които привличат вредителите и те не оказват отражение върху реколтата.
“Подобна измама може да се използва и като далеч по-евтина и ефективна алтернатива при ХИВ инфекциите”, смятат учените от Йейл и предлагат механизъм за създаване на т.нар. клетки-примамки, за които най-удобно могат да се използват червените кръвни клетки.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.