zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Препаратите за кашлица и настинка са без ефект при деца под 2 годиниТе могат повече да навредят, отколкото да помогнат, твърди специалист.

здраве.bg

На децата под две години в никакъв случай не трябва да се дават лекарства за кашлица и настинка без предварителна консултация с лекар. “Лекарствата потенциално са по-опасни, отколкото инфекциите, от които се опитвате да лекувате тези деца”, твърди д-р Майкъл Маркъс (Michael Marcus), директор на отделенията по пулмология, алергология и имунология в Нюйоркската детска болница “Маймонид”, цитиран от Ройтерс.

Най-доброто, което родителите могат да направят за своите деца, е да им осигурят достатъчно количество течности, много внимание и време, тъй като повечето инфекции имат вирусна природа и продължават няколко дни, съветва лекарят.

Отчитайки високия риск от токсично действие, а също недостига на данни за дозировката на препаратите за деца под 2 години, специалистите препоръчват на родителите да се консултират с педиатър във всички случаи на настинка, както и точно да спазват предписаните от специалистите лекарствени дози.

Според резултатите от редица научни изследвания ефектът от препаратите за кашлица и настинка при децата под 2 годишна възраст е равен на ефекта на плацебо, т.е. те са абсолютно безполезни.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.