zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да бъдем по-активни през зимата!



Да бъдем по-активни през зимата!

Борбата ни със студа и недостига на светлина трябва да започва от сутринта.

здраве.bg

Зимата е сезон, който мнозина не долюбват. И те със сигурност имат своите причини за това. Други й се радват и се възползват от нейния чар - снегът е радост не само за децата, а скиорите го чакат винаги с нетърпение...

И все пак... Студеният въздух чето води до спазми на кръвоносните съдове и оттичане на кръвта от вътрешните органи, а оттам и до главоболие и изостряне на хроничните възпаления.
Затова зареждането с повече енергия още от сутринта трябва да бъде наша основна задача, съветват специалисти в новия брой на изданието Prevention.

През зимата се променя топлорегулацията на организма и за получаването на тази енергия трябва да се изгори повече “топливо”, т.е. калории. Зимата не е сезонът на плодовите диети – на организма са необходими обилна закуска, топъл обяд (задължително трябва да присъства супата), а вечерята може да е в зависимост от предпочитанията.

Диетолозите препоръчват закуската да се състои от овесени ядки, които ще доставят в кръвта достатъчно въглехидрати, за да се произведе необходимото количество енергия, а горещият зелен или билков чай – за да бъде организмът бодър през деня.

Оказва се, че най-големи шансове за инфекция има през интервала от 9 до 10 часа сутринта. По това време в кръвта е най-ниско нивото на левкоцитите и макрофагите – кръвните телца, които са основната “линия на защита срещу заболяванията. Вирусолозите съветват сутрин преди излизане да се приема екстракт от ехинацея, който повишава клетъчния имунитет и влиза в състава на много лекарствени средства.

В периода на най-много простудни заболявания може да се прибегне до имуномодулаторите и имуностимулаторите. Според народната медицина подобно действие има и комбинацията от 500 г смлени орехи, 300 г мед, 100 г сок от алое, сокът от 4 лимона и чаша алкохол-концентрат (всички те се смесват, разбъркват се добре и получаната смес се приема по 1 с.л. два пъти дневно преди хранене в продължение...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.