zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовта - една почти обикновена, но тъй приятна... химична реакция



Любовта - една почти обикновена, но тъй приятна... химична реакция

Щастие, но с мярка, е необходимата рецепта, смятат психолози.

здраве.bg

Всяка фаза на любовта има своето не сложно обяснение на химично ниво, твърдят антрополози от университета на щата Ню Джърси. “На всяка емоция съответстват специфични химични реакции, които активизират мозъка, когато човек е привлечен от някого.

Първият стадий на съкровеното желание е свързан с физическото привличане един към друг. Мозъкът е съсредоточен върху положителните качества на любимия човек и игнорира всичко отрицателно. На този етап човек се старае да установи връзка с потенциалния партньор, неговите емоции са толкова силни, че предизвикват невероятна еуфория. Ако на този стадий обектът на обожание решително отказва на своя поклонник, като следствие на това се появява неадекватното отчаяние.

“По време на страстното привличане в организма се отделят силни химически вещества:допамин (който дава усещане за благополучие), фенилетиламин (който повишава нивото на възбуда), серотонин (създаващ чувството за емоционална стабилност) и норадреналин (даващ впечатлението, че може да се постигне всякаква цел)”, посочват авторите на изследването, чиито резултати са публикувани в новия брой на изданието Journal of the American Board of Family Medicine.

Специалистите смятат, че има хора, които имат желание винаги да бъдат в това състояние, определяно като синдром на Дон Жуан, т.е. стремеж към непрекъснато наличие в организма на този “възхитителен котейл от хормони”: “Повишеното ниво на хормони им осигурява добро настроение, активност, подвижност. Но тези хора не са способни за продължителни и задълбочени отношения. След периода на силна влюбеност те не преминават към периода на стабилните отношения, а отново търсят нов обект на обожание”.

“Разбира се, хормоните не стимулират любовта, а само й придават материална основа: дълги безсънни нощи, безкрайни любовни срещи, продължителни телефонни разговори и накрая активен секс, а всичко това изисква много енергия”, посочват още авторите на статията. Стадият на страстното...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.