zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В зеления чай откриха още една полезна съставка



Той спомага за образуването на нови кръвоносни съдове, смятат шведски учени.

здраве.bg

Още един полезен компонент в зеления чай, който възпрепятства растежа на кръвоносните съдове в злокачествените образувания и блокира процеса на тяхното развитие, откриха учени от Каролинския институт в Стокхолм. “Това позволява да се говори, че зеленият чай е полезен при всички болести, свързани с ангиогенезата, т.е. с образуването на нови кръвоносни съдове”, твърдят те.

С помощта на зеления чай може да се лекува също например прогресиращата слепота при диабетиците, но в случаите, когато ангиогенезата е от особено голямо значение (например при заздравяването на рани или при бременност) не е достатъчно да се пие зелен чай.

Многобройните изследвания потвърждават и факта, че зеленият чай може ефективно да предпазва от радиационни и химически предизвикани новообразувания и забележимо да потиска мутагенността на много класове канцерогенни вещества.

“Това означава, че някъде в сложния химически състав на зеления чай може би се крие тайната на лекарството за рак” сочи публикация за шведското изследване в BBC.

Преди това учени от медицинското училище към Бостънския университет доказаха, че при редовна употреба на зелен чай, злокачествените образувания не само се развиват по-късно, но са и по-малко опасни. Авторите на изследването свързват това действие на чая със съдържащите се в него силни антиоксиданти – полифеноли, които възпрепятстват въздействието на канцерогените в околната среда и значително намаляват риска от рак на гърдата, стомаха, белите дробове и червата.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.