zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разработиха експресен тест за определяне на мъжкото безплодие



5 февруари 2007, здраве.bg

Британски учени от университета в Бирмингам разработиха първия в света тест, способен да определи евентуалното наличие на безплодие при мъжете. Само за 1 час Fertell-тестът показва, дали мъжете имат проблеми с фертилността (способността на спермата да опложда женската яйцеклетка).
Според изследователите, цитирани от BBC, тестът дава правилен отговор в 95% от случаите.
Принципът на работа на теста е изграден върху пропускане на спермата през своеобразна бариера,имитираща шийката на матката. След това се измерва преминалото количество. Ако активната сперма е достатъчна, тестът се оцветява в червено.
В хода на разработването на теста учените са анализирали повече от 3000 образци от сперма. Професор Крис Барат, ръководител на изследването, подчертава, че “днес много двойки получават препоръка да почакат 1 година и след това да пристъпят към лечение. Но възрастта може да влияе негативно върху фертилността, а получаването на достоверна информация на ранен етап може да даде сериозни предимства”.
Старши преподавателят от университета “Шефилд” и секретар на Британската асоциация по фертилност Алън Пейси определя новия тест като “много по-точен инструмент, отколкото обикновения анализ на спермата, който се прави сега в много болници. С новия тест тази проверка може да се направи в къщи и ще помогне на мъжоете да преодолеят първоначалното смущение, свързано с необходимостта да се отиде в болницата.”

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    секс и здраве    изследвания    9 месеца    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.