zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ЕС иска пълна забрана на пушенето на обществени местаСамо 61% от жителите на всички страни-членки одобряват такава мярка.

4 февруари 2007, здраве.bg

Европейският съюз планира да копира от Ирландското законодателство законът за тотална забрана на пушенето на всички обществени места на закрито.
Шефън на комитета по здравеопазването на ЕС Маркос Киприану сам предложи във всичките 27 страни членки на съюза да бъде незабавно одобрен закон, който “би намалил драстично пасивното пушене и така ще защити непушачите”.
Според официалната статистика, всяка година около 79 хиляди европейци умират от последствията на пасивното пушене, което съставя около 10% от цялата смъртност, свързана с тютюнопушенето.
В някои страни вече съществува забраната за пушене на обществени места, но се допуска пушене в отделни зали за пушачи.
Повече от 80% от анкетираните от страни-членки на Евросъюза одобряват въвеждането на забраната на обществени места, но само 61% одобряват това да се отнася и за заведенията като барове и ресторанти, показва анкета, проведена по поръчка на ЕС.
Против забраната се изказаха големите производители на цигари като Давидофф, Уест и Джон Плеър. Според тях доказателствата за това, че пасивното пушене предизвика заболявания, характерни за пушачите, не са достатъчни, за да се ограничи правото на избор на последните.
Италия, Швеция и Малта въведоха частична забрана, разрешаваща пушенето само в отделни специално вентилирани помещения. Естония и Финландия ще въведат този закон през тази година, а Франция през следващата.
Страни като Германия и Испания обаче засега не планиратда приемат закони за подобни ограничения.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.