zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамините могат да провокират тежки усложнения при бременнитеВисоките дози С и Е са противопоказани, показват резултатите от изследване.

30 януари 2007, здраве.bg

Високите дози витамини и минерали, приемани от жените по време на бременност, увеличават риска от развитието на опасно усложнение - прееклампсия. Тя може да възникне през втората половина от бременността, когато при жените рязко се повишава артериалното налягане, което може да представлява опасност за майката и плода.

Старото схващане е, че развитието на преклампсията е свързано с отрицателното въздействие на свободните радикали, образуващи се в плацентата. В следствие на това, учените предполагаха, че високите дози витамин С и Е, които имат антиоксидантни свойства, могат да предпазят жените от това опасно усложнение.

В изследване, проведено от учените от благотворителния център Tommy’s, са участвали 2400 бременни от групата с висок риск от прееклампсия: жени с високо артериално налягане, имащи проблеми с бъбреците, а също нарушения при съсирването на кръвта или със захарен диабет.

Резултатите от изследването показват, че витамините не само не предпазват от прееклампсия, а дори спомагат за нейното развитие. Освен това, жените, приемали повече витамини и минерали по време на бременността раждат 15% по-често деца с ниско тегло, се сочи още в изследването, чиито резултати са публикувани в изданието The Lancet. “Нашите наблюдения показват, че високите дози витамин С и Е не са способни да предотвратят прееклампсията при жените от групата с висок риск”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.