zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кои ще са главните причини за смъртност до 2030 г.Експерти на СЗО публикуваха новите си прогнози.

29 нуари 2007, здраве.bg

Изминаха 13 години от датата, на която Световната здравна организация издаде първата си Световна прогноза за заболеваемостта и причините за смъртност, в която се посочваха най-честите причини за смърт до 2020 г. През тази седмица СЗО публикува допълнение, съставено на основата на анализа на демографските данни до 2003 г. и съдържащо прогнози до 2030 г.
Специалистите предлагат 3 възможни варианта на развитие на събитията: оптимистичен, песимистичен и усреднен, в зависимост от скоростта и насоката на световното икономическото развитие - ключов момент във формирането на причините за смъртността в световен мащаб.
На първите места и при 3 варианта се предполага увеличаване на продължителността на живот, но заедно с това и увеличаване на смъртността при децата до 5 години от рак, сърдечно-съдови и други заболявания, които нямат инфекцозен характер.
В същото време намаляването на инфекциозните болести ще предизвика общо намаляване на детската смъртност. Единствено изключение ще е СПИН, който ще бъде основна причина за смъртността, но въпреки това към 2015 г. заболяванията, свързани с тютюнопушенето ще предизвикат 2 пъти повече смъртни случаи отколкото СПИН.
“Към 2030 г. главните причини за смъртност ще бъдат СПИН, заболяванията на сърдечно-съдовата система и депресията”, се казва още в доклада.
При най-оптимистичната прогноза има друг резултат - ако икономическото развитие изпревари набелязаните в момента показатели, на второ място ще се наредят автомобилните произшествия, които ще изместят сърдечно-съдовите заболявания.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.