Органичната храна: просто мода или реална полза?
dieti.info
четете още dieti.info
... антибиотици (за по-дълъг срок на годност) и генното инженерство (за защита от вредители и отглеждане на храната в неестествени за нея природни условия).
Някои от тези вещества, попаднали в организма, отслабват неговия имунитет. Медицински изследвания в някои европейски страни и САЩ показват, че интензивното използване на химикали води до нарастване на броя на заболявания като рак, диабет, артрит и други.
Когато към това се добави и влиянието на замърсения въздух, вода и заседналия начин на живот, отговорът като че е ясен.
Статистическите данни сочат, че 78% от хората с високи доходи са готови да плащат по-високи цени за чисти продукти. За тези, които не са платежоспособни остава другият вариант: сами да си отглеждат „чиста“ храна или просто да се стараят да си купуват продукти, които са по-малко модифицирани.
Смята се, че
най-ниско ниво на пестициди има в аспержите, авокадото, бананите, броколито, цветното зеле, царевицата, кивито, мангото, лука, папаята, ананасите и в зеления грах. Най-високо е нивото на пестициди в ябълките, целината, вишните, гроздето, прасковите, крушите, картофите, спанака и ягодите.
Не забравяйте също, че
добре узрелите плодове и зеленчуци съдържат значително по-малко нитрати, отколкото преждевременно откъснатите.
Ако не всичко изброено ви допада, а все пак имате желание да се храните целесъобразно, тогава спазвайте старите добре известни правила: употребявайте повече плодове и зеленчуци, сложни въглехидрати и продукти с ненаситени мастни киселини, предпочитайте рибата, пийте повече вода, а при избора си на продукти се ръководете не от външния им вид или бързото им приготвяне, а от техния състав.(а)