zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наднорменото тегло повишава и риска от ракови заболявания25 януари 2007, здраве.bg

Това доказаха британски учени, според чиито данни излишните килограми предизвикват почти 4% от случаите на рак. “Затова и след тютюнопушенето, наднорменото тегло е най-важния фактор за риск от рак”, твърдят специалистите, цитирани от BBC.
Оказва се, че хората имат много ограничена представа за пълнотата като фактор за риска. Само 29% от анкетираните, страдащи от затлъстяване, са наясно, че тяхното състояние може да бъде свързано с възникването на онколрогично заболяване.
Според статистиката, рискът от смърт от рак при мъжете и жените, които никога не са пушили, но страдат от затлъстяване, е с 1/3 по-висок от този при хората с нормално тегло.
Затлъстяването, според данните от изследването, най-често предизвиква при жените рак на матката и гърдата в периода след менопаузата. Изследователите смятат също, че има пряка връзка между наднорменото тегло и злокачествените образувания на червата и бъбреците.
Специалистите настояват мерки да се взимат още от ранна детска възраст, така че човек да придобива умението да се грижи за своето здравословно хранително поведение и за премахване на вредните навици.
Освен това, ракът се диагностицира по-трудно при пълните хора, а това намалява шансът те да се справят с болестта.
Изнесените наскоро от Световната здравна организация нови данни показват, че в развитите общества броят на пълните и страдащите от затлъстяване хора постоянно расте: за последните 20 години броят на децата със затлъстяване се е увеличил 3 пъти и съставя около 5% от цялото детско население, а други 20% от децата страдат от наднормено тегло.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    превенция    деца    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.