zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Американски специалисти ще съдят производителя на ВиаграЕкспертите по СПИН считат рекламата на продукта за недопустима и подвеждаща.

25 януари 2007, здраве.bg

Организацията на американските специалисти в областта на ХИВ обяви намерението си да даде под съд фармацевтичния концерн “Пфайзер” заради начина, по който те промотират на пазара техния популярен препарат за лечение на импотентността - Виагра.
Фондацията за лечение на СПИН в САЩ (AIDS Healthcare Foundation) напълно забрани рекламата на медикамента като средство за получаване на приятни изживявания и развлечение. Според мнението на организацията, този стил на реклама води до потенциално опасно поведение при мъжете, които рискуват да се заразят от полови инфекции и ХИВ.
Изкуствено създаденият имидж на виаграта според специалистите от фондацията я позиционира като елемент на безопаснен, весел, сексуален и лек живот, без да се отчита степента на еректилна дисфункция.
Рекламата на Виагра, показана през 2005-2006 г., изобразяваща снимка на усмихнат мъж и недвусмислен надпис: “С какво ще се занимавате в Новогодишната нощ?” стана един от главните аргументи срещу фармацевтичния концерн.
Експертите посочват, че в повечето реклами и плакати мъжете са значително по-млади, отколкото основната възрастова група, разчитаща на този препарат, т.е. 60-70 годишните, а това създава неправилното впечатление, че медикаментът може да подобри сексуалния живот на младите здрави мъже и следователно може да се приема едва ли не от всички.
Освен това от фондацията смятат, че е недопустим сегашния факт, че в инструкцията за приложение на препарата няма предупреждение за това, че Виаграта не предпазва от инфекции, предаващи се по полов път, включително и ХИВ.
През 2005 г. световният обем от продажбите на Виагра е 1,6 милиарда долара.

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.