zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Влияят ли противозачатъчните на желанието за секс



Влияят ли противозачатъчните на желанието за секс

Категорично не, но все пак има изключения, е мнението на американски специалист.

здраве.bg

Първите орални противозачатъчни средства са се появили на пазара преди 40 години. Оттогава и до днес специалистите постоянно обсъждат влиянието на тези препарати върху половото влечение.

Оралните контрацептиви не оказват почти никакво влияние на либидото на жената е мнението на Джонатан Шафир (Jonathan Schaffir) от Университета в Охайо, САЩ, който анализира тази тема в продължение последните 25 години, сочи публикация в Journal of the American Medical Association.

Първите орални противозачатъчни средства, прилагани през 60-те години, са съдържали високи дози естроген и прогестини, които много често са били причина за напълняване, болезненост в гърдите и гадене. “Тези странични ефекти са причинявали такова неудобство, че действително при жените може да се е намалявало половото влечение”, смята Шафър. Освен това, твърди той, няма обективна информация за нивото на половото влечение, а всички данни са основани на субективни мнения.

Ученият прави също така опит да установи дали съществуват определен тип противозачатъчни, които намаляват половото влечение или определена група жени са особено силно подложени на това влияние. Той заявява, че въпреки намаляване на половото влечение при някои жени при приемане на орални контрацептиви, това явление не се подчинява на никаква закономерност.

Хормоналните контрацептиви повишават нивото на андрогените в кръвта: “Доказано е, че оралните контрацептиви повишават нивото на свободните андрогени, в това число и на тестостерона, но това не води задължително до намаляване на влечението. Химически изменения се извършват, но при повечето жени те не влияят на желанието им за секс”, смята Шафър.

Прогестините също не са способни значително да влияят на половото влечение. ”Само много малко жени, приемащи прогестини, забелязват намаляване на либидото”, отбелязва авторът.
Изследването показва, че намаляване на половото влечение се наблюдава при много малко жени, приемащи...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.