zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нова революционна ваксина срещу рак на белите дробове



Разработката в момента минава през мащабни тестове .

18 януари 2007, здраве.bg

Специалисти от различни части на света в момента тестват нова ваксина, за която се смята, че ще може да лекува рак на белите дробове. Около 1300 пациенти са се съгласили да участват в разработването на новия метод на лечение. Методът на работа на препарата се основава на засилването на естествения имунитет срещу раковите клетки.
Последните разработки в областта показват, че имунната система не атакува специфичните белтъчини, които съществуват в раковите клетки. Ваксината ще помогне да се създадат антитела срещу тях и организмът активно да работи за тяхното разпознаване и борбата с тях.
На съвременния етап лечението на рака на белите дробове се състои в комбинирането на методи като хирургическо отстраняване на раковото огнище, химиотерапия и радиотерапия.
Доктор Кейт Бланди, ръководител на изследването твърди, че прилагането на ваксината в терапията на рака е “потресаваща перспективна насока и в скоро време ще помогне практически в лечението на всички видове рак”.
Предварителните изследвания на малки групи пациенти вече са показали, че ваксината е способна да удължи живота на болния до 30 и повече месеци, докато по статистика обикновеното лечение помага той да бъде удължен само до 13 месеца.
Ако това широкомащабно изследване покаже същите резултати, ваксината ще бъде въведена в клиничната практика. Според изследователите, главната цел на тяхната работа е “научните резултати да се превърнат в предимства за пациентите”.
Ракът на белите дробове и един от най-разпространените видове рак сред мъжете и е заема едно от първите места сред причините за смъртност в развитите страни, напомня BBC.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    aлтернативи    изследвания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.