zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Южна България е пред грипна епидемия



16 януари 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Страната е на прага на грипната епидемия, заболеваемостта през последната седмица е нараснала рязко, съобщиха в понеделник от здравното министерство. У нас вече е изолиран и щамът "Уисконсин", който се очаква да разболява най-много през тази година.
В община Благоевград е обявена епидемична обстановка заради силното завишаване на болните от грип и остри респираторни заболявания. По последни данни на Районната инспекция по опазване на общественото здраве (РИОКОЗ) броят на заразените там е 181 на 10 хил. души население, като повечето са деца.
От вторник спират плановите операции в здравните заведения в града, прекратяват се свижданията в благоевградската болница и диспансерите, както и детските и женските консултации. Няма да се правят дори задължителните имунизации на децата. Директорите на училищата са поискали от РИОКОЗ да бъдат прекратени учебните занятия, ако над 30% от учениците отсъстват заради грипа.
Подобна е ситуацията в цяла Южна България - Хасково, Стара Загора и Сливен, каза д-р Ангел Кунчев, шеф на епидемиологичния отдел в здравното министерство. Той припомни, че епидемия се обявява, когато болните са около 180 - 220 на 10 хил. души население. Най-важното е човек да си остане 2-3 дни вкъщи, за да не разнася заразата, категорични са лекарите. Те препоръчват противовирусни препарати, които трябва да бъдат изписани от лекар най-късно 72 часа след появата на първите симптоми.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.