zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Честата употреба на плодове и зеленчуци може да е вредна за зъбите



Днес плодовете и зеленчуците съдържат повече захар отколкото преди 10-15 години.

16 януари 2007, dieti.info

Кариесът, както е известно, възниква поради различни причини. Най-често споменаваната от тях е прекомерната употреба на сладко. Има обаче и други причини, увеличаващи риска от поява на кариес. Една от тях е голямото количество киселини в различни хранителни продукти. Под действието на киселината се разрушава зъбният емайл, а след това микроорганизмите започват да проникват в по-дълбоките тъкани на зъба.
Плодовете и зеленчуците също съдържат достатъчно вредни за зъбите въглехидрати и особено органични киселини в различно количество и съотношение. Растителната храна може да бъде разделена на две групи. В първата влизат плодовете и зеленчуците, които способстват за развитието на кариеса. Във втората са тези, които не защитават зъбите, но нанасят по-малка вреда.
Към първата група се отнасят бананите, фурмите, ананасите, гроздето, картофите, зеленият грах, смокините, сладките сортове ябълки. Те съдържат голямо количество въглехидрати. Като правило в южните плодове те са значително повече, отколкото в тези, които са отгледани в нашите географски ширини.
Според данни, публикувани в новия брой на Journal of the American Board of Family Medicine, и съвременните плодове вече не са това, което са били преди 10-15 години. Ябълките тогава са съдържали само 10-11% захар, а днес тя е над 15%. Изсушените или преработени (под формата на сладко, конфитюр, компот) плодове също могат да са вредни за зъбите.
Нарът, цитрусовите плодове, касисът, боровинките съдържат голямо количество органични вещества и затова също се отнасят към първата група. Към нея се числят още доматите, зелената салата, магданозът, целината и спанакът.
Разбира се, завършват своята статия специалистите, изнесените данни съвсем не означават, че човек трябва да се въздържа от употреба на плодове и зеленчуци. “Ние просто искаме да обърнем внимание върху това колко важна е добрата устна хигиена за човешкото здраве”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.