zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Домакинската работа е най-полезното физическото натоварване за жените



Това е становището на британски специалисти след наблюдение над 200 000 пациентки.

10 януари 2007, здраве.bg

Според данните, публикувани от тях чистенето е най-полезното за жените физическо натоварване. В хода на мащабно международно изследване те твърдят, че може да се смята за доказано, че редовната домакинска работа намалява риска от развитието на рак на гърдата за жените от всички възрасти, докато физическите упражнения носят голяма полза само на жените, достигнали менопаузата.
На науката отдавна е известно, че редовното физическо натоварване намалява риска от развитието на рак на гърдата и други онкологични заболявания, но все още не е напълно ясно кои разновидности на физическата активност са най-полезни в това отношение.
В изследването, проведено от сътрудниците на Британския институт за изучаване на рака, са взели участие 200 хиляди жени от 9 европейски страни. Участничките са били наблюдавани в продължение на 6,5 години и за този период рак на гърдата е бил установен при 3 423 жени.
Младите жени значително по-рядко боледуват от рак на гърдата, но при тях това заболяване по-често завършва с летален изход.
Според учените, практически всички форми на физическа активност намаляват риска от развитието на рак на гърдата при жените, достигнали менопаузата, но те не оказват съществено влияние върху честотата на заболяванията при по-младите жени. Докато редовната домакинска работа съществено намалява риска за рак при жените от всички възрасти. Според изнесените данни, той е с 30% по-малък за жените, които не са в менопауза и с 20% по-нисък за жените след менопауза.
В своята публикация в изданието British Medical Journal изследователите подчертават, че физическото натоварване при изпълняване на домакинските задължения е по-малко интензивно, отколкото заниманията със спорт, но е по-редовно. Те смятат, че именно редовните физически натоварвания са най-важният фактор в профилактиката на онкологичните заболявания.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.