zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нов метод на преодоляване на сезонната депресияИзкуствен изгрев и йонизиране на въздуха предлагат учени.

11 януари 2007, здраве.bg

На хората, страдащи от сезонни депресии, могат да помогнат специални уреди, имитиращи изгрева на слънцето, а също така отрицателното йонизиране на въздуха в помещенията, показват данните от ново изследване.

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк (Columbia University) твърдят, че и двата начина са еднакво безвредни, защото те само имитират естествените фактори на околната среда.

В направеното изследване уредите са били включвани малко преди събуждането на човека. Методите за лечението на сезонната депресия са се оказали толкова ефективни, колкото и въздействието с ярка светлина след събуждане.
Ярката светлина е проверен метод за лечение на зимната депресия (сезонно афективно разстройство). При лечението със светлина човек трябва да прекарва всяка сутрин в продължение на 30 минути пред специална лампа.

Изкуственият изгрев и йонизаторът на въздуха са по-удобни за използване, защото лечението не изисква специално отделено време. Апаратите се поставят до леглото и автоматично се включват в края на нощта.

В изследването са били тествани пациенти със сезонна депресия, получаващи 5 различни вида лечение: симулиране на изгрева на слънцето, наподобяващо майския изгрев в северните ширини, кратък изкуствен изгрев, въздействие с ярка светлина след събуждане, интензивно йонизиране на въздуха и нискоинтензивно йонизиране на въздуха.

Резултатите показват, че продължителният изкуствен изгрев, интензивното йонизиране на въздуха и въздействието с ярка светлина най-ефективно облекчават симптомите на сезонната депресия, посочва статията, публикувана в новия брой на Journal of the American Board of Family Medicine.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.