zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нов метод на преодоляване на сезонната депресияИзкуствен изгрев и йонизиране на въздуха предлагат учени.

11 януари 2007, здраве.bg

На хората, страдащи от сезонни депресии, могат да помогнат специални уреди, имитиращи изгрева на слънцето, а също така отрицателното йонизиране на въздуха в помещенията, показват данните от ново изследване.

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк (Columbia University) твърдят, че и двата начина са еднакво безвредни, защото те само имитират естествените фактори на околната среда.

В направеното изследване уредите са били включвани малко преди събуждането на човека. Методите за лечението на сезонната депресия са се оказали толкова ефективни, колкото и въздействието с ярка светлина след събуждане.
Ярката светлина е проверен метод за лечение на зимната депресия (сезонно афективно разстройство). При лечението със светлина човек трябва да прекарва всяка сутрин в продължение на 30 минути пред специална лампа.

Изкуственият изгрев и йонизаторът на въздуха са по-удобни за използване, защото лечението не изисква специално отделено време. Апаратите се поставят до леглото и автоматично се включват в края на нощта.

В изследването са били тествани пациенти със сезонна депресия, получаващи 5 различни вида лечение: симулиране на изгрева на слънцето, наподобяващо майския изгрев в северните ширини, кратък изкуствен изгрев, въздействие с ярка светлина след събуждане, интензивно йонизиране на въздуха и нискоинтензивно йонизиране на въздуха.

Резултатите показват, че продължителният изкуствен изгрев, интензивното йонизиране на въздуха и въздействието с ярка светлина най-ефективно облекчават симптомите на сезонната депресия, посочва статията, публикувана в новия брой на Journal of the American Board of Family Medicine.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.