zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сметната палата: Безотговорност и корупционна среда в търговете за лекарства



Само 1/3 от онкоболните са получавали медикаменти .

9 януари 2007, дневник.bg
четет още в дневник.bg


... за онкоболните трябва да се набавят не само от държавния бюджет, но и от общините. В наредбата на министерството обаче липсват изисквания за местната власт, обясни Апостолов. Освен това няма регистър на онкоболните, няма и обобщена годишна заявка за необходимите лекарства.

Затова експертите на Сметната палата препоръчват да се допълни наредбата, засягаща лечението на значими заболявания, да се утвърди национална лекарствена политика с ясно определени цели и приоритети, да се изгради информационна система с база данни за онкоболните. Институцията изисква до 30 март тази година министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски да я уведоми писмено за предприетите мерки. Ние не можем да налагаме санкции, защото не сме наказателен орган, подчерта Апостолов. Той обаче допълни, че прокуратурата вече е поискала отчета на Сметната палата за доставките на лекарства.

Най-после се доказаха нашите твърдения отпреди няколко години, че анархията в документацията на здравното министерство е голяма, коментира вчера онкоболната Теодора Захариева. Тя подчерта, че пациентските организации отдавна алармират за проблемите в реда за изписване на лекарства и породената от него корупция. Щастлива съм, че най-после са взети мерки по този повод, но не мога да не споделя, че за тези четири години аз имам най-малко 400 близки, които починаха, каза Захариева. Тя обясни, че ще поиска среща с главния прокурор и ще настоява да се вземе предвид одитът на Сметната палата.

Теодора Захариева е жената, която наскоро осъди здравното министерство за 80 хил. лв. затова, че не й осигури навреме необходимите лекарства. Ведомството обаче обжалва съдебното решение. Радвам се, че този одит излиза преди делото ми във Върховния апелативен съд, защото той доказва, че съм права, допълни Захариева.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    нормативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.