zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сметната палата: Безотговорност и корупционна среда в търговете за лекарства



Само 1/3 от онкоболните са получавали медикаменти .

9 януари 2007, дневник.bg
четет още в дневник.bg


В Министерството на здравеопазването е създадена благоприятна среда за корупция при провеждане на търговете за скъпи лекарства. Причините са в липсата на ясна лекарствена политика, отсъствието на надеждна информация за реалните потребности на болните и сериозни недостатъци в наредбите и документацията на ведомството. Това е установил извършеният от Сметната палата одит на реда за предписване и получаване на скъпите лекарства за периода 2001 - 2005 г. Това са медикаментите за лечение на онкоболни, трансплантирани, пациентите на хемодиализа и др. За тях всяка година се отделят около 90-100 млн. лв. от държавния бюджет.

Институцията ни се самосезира по темата поради високия обществен интерес и множеството публикации в пресата, съобщи във вторник членът на Сметната палата Валери Апостолов. Той подчерта, че само една трета от онкоболните са получили лечение с необходимите медикаменти през четирите години. Болните, които имат нужда от скъпи лекарства, нарастват всяка година с 3.4%, а онкоболните - с 10%, така че тенденцията е броят на хората със злокачествени заболявания да нараства изпреварващо спрямо лекуваните със скъпи препарати, допълни Апостолов. Така например през 2005 г. общият брой на болните от рак е 259 хил. души, а лечение с медикаменти са получили само 96 хил.

Одитът на Сметната палата установи още, че министерството е провеждало търгове за лекарства, без да има предварителна информация за необходимите количества и без да се съобразява със заявките на болниците. Не са планирани реално и необходимите финансови средства за доставка на медикаментите. В доклада е записано, че парите за лекарства през 2005 г. са недостатъчни и това се е отразило на лечението на онкоболните. Тенденцията бюджетът чрез здравното министерство да не финансира изцяло нужните лекарства и консумативи е трайна, отбелязват експертите от одитиращия орган. Според тях наредбата, по която се осигуряват медикаментите, не отговаря на изискванията на Закона за здравето. Той определя, че лекарствата...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    нормативи    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.