zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 съвета за пълноценен сън



8 съвета за пълноценен сън

Приспивателните са последното, към което трябва да се прибягва.

здраве.bg

Ако по някаква причина страдате от постоянното недоспиване, това без съмнение намалява жизнения тонус и намалява работоспособността. За да станете отново енергични и да се насладите на съня, прочетете следните осем съвета, които без съмнение ще повишат количеството енергия в организма ви:

1. Матракът
Повечето хора дори не подозират, че неудобното легло/матракът може сериозно да навреди на добрия сън. Проведени изследвания показват, че на теория хората признават важната роля на матраците за съня и здравето, но тези, които наистина обръщат внимание на тяхното качеството, са много малко. А именно той може да е причината за лошия ви сън.

2. Чаршафите
Качественото спално бельо също спомага за добрия сън, като не само създава удобства при заспиване, но и запазва комфорта в продължение на цялата нощ. Разбира се, то е по-скъпо, но да не забравяме, че 1/3 от живота си ние прекарваме именно в леглото.
Естествените качествени влакна на чаршафите попиват влагата, която се отделя от тялото, докато синтетичните само служат за завиване.

3. Възглавницата
Когато сте уморени, няма нищо по-добро от удобната възглавница. За здравия сън ви е необходима такава, която ще държи врата на нивото на гръбнака. Колкото по-правилно е положението на врата, толкова по-малко притиснати са нервите и съдовете, а следователно се намалява рискът от болки във врата.

4. Одеалото
Помните ли кога сте сънували най-хубавия си сън? Сигурно не, защото тогава сте били бебе. Бебетата най-често ги завиват с хубави одеала, които създават усещането за защитеност. Отидете в магазина и си купете ново одеало, което отново да ви подари същите усещания.

5. Душът
Взимайте си душ преди сън! Думите “спи като къпан” съвсем не са случайни - горещата вана или душ спомагат за по-бързото заспиване. Когато след душ си легнете, температурата на тялото се понижава, а това носи успокоение и здрав сън. Не прекалявайте обаче с температурата на водата.

6. Вентилаторът
Най-популярният...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    лекарства    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.