zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко килограма в повече може да удължат живота



Това показват резултатите от продължило над 40 години изследване.

8 януари 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Във всички западни страни наднорменото тегло е наречено “болестта на 21 век”. За кампаниите, посветени на борбата с това заболяване, се харчат огромни средства, а в Америка, къдете според статистиката всеки 3 гражданин страда от затлъстяване, този проблем е национална задача №1.
Но израелските учени стигнаха до извода, че наднормените килограми (разбира се САМО в рамките на разумното!) не само не вредят на здравето, но и удължават живота.
Най-често теглото се оценява с т.нар индекс на телесната маса. За тази цел е необходимо да се раздели теглото на ръста на квадрат. Например човек с ръст 1.85 метра и тегло 90 кг има ИТМ от 26,3.
Новото изследване, проведено от израелски учени съвместно с Американския институт по здравеопазването (National Institute of Health) показва, че макар нивото на ИТМ от 25-27 да се смята за признак за излишни килограми, неговите притежатели живеят по-дълго от тези, чието тегло е в норма.
Още от 1963 г. израелските учени са започнали да наблюдават медицинските показатели на 10 232 мъже с различно тегло. 48% от тях, чийто ИТМ е бил в рамките между 25 и 27 са отпразнували своя 80-годишен юбилей, а 28% от мъжете са доживяли до 85 години, като тези показатели се оказват по-добри, отколкото при хората, които контролират своето тегло с помощта на диети и активни физически упражнения.
45% от мъжете с ИТМ между 27 и 30 също са доживели до 80-годишна възраст, а 23% - и над 80.
Израелските и американските учени са установили, че хората, чийто индекс надвишава 30 в рисковата група, където смъртността е най-висока.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    55+    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.