zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Затлъстяването е вид дисбактериозаМикрофлората в стомаха и червата влияе върху увеличаването на теглото.

8 януари 2007, здраве.bg

Това показват резултатите от изследване на учени от Университета на Вашингтон под ръководството на д-р Джефри Гордън, публикувани в International Journal of Obesity. В частност това се отнася до бактериите от вида Bacteriodetes и Firmicutes.

Все още не е напълно изяснено дали тези микроорганизми стимулират загубата на телесна маса или намаляването на теглото стимулира ръста на тези микроби, но фактът е несъмнен: количеството на тези бактерии в организма зависи от теглото.

Опитите, проведени с животни, показват, че тези бактерии оказват влияние върху ефективността на усвояване на храната, а предаването им от дебели животни на слаби може да способства за повишаване на теглото, т.е. за превръщане на слабите в дебели.

Резултатите от изследванията са показали, че мишките, предразположени към затлъстяване, имат с 50% по-малко Bacteroidetes и съответно повече Firmicutes. Подобни изменения в микрофлората са открити и при хора, страдащи от затлъстяване. В процеса на отслабване независимо от диетата се променят взаимоотношенията между микроорганизмите: Bacteriodetes се увеличават, а количеството на Firmicutes намалява.

Учените смятат, че новото изследване ще позволи да се създаде нов революционен метод за лечение на затлъстяването с помощта на въздействие върху микрофлората на стомашно-чревния тракт.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.