zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Миризмата на страх подобрява умствените способности



Тя прави човек по-предпазлив, сочи изследване.

8 януари 2007, здраве.bg

Химическите вещества, отделящи се в момента, когато човек изпитва страх, служат за сигнал за другите хора и подобряват умствените им способности, твърдят учени от Rice University в Хюстън (САЩ), цитирани от оксфордското издание Chemical Senses. Отдавна е известно, че животните са способни да възприемат химическите сигнали, изпращани от техните събратя. При този процес химичните вещества влияят върху поведението и работата на ендокринната и имунната система на организмите.
Американските психолози са решили да установят дали същият феномен съществува и при хората. За тази цел те са събирали образци от пот на доброволци, когато са гледали филми на ужасите (образците от пот не са се различавали по интензивност или неприятна миризма), а след това всеки участник е поставял парченце марля, напоено с тази пот на своя нос, когато е изпълнявал определен интелектуален тест.
Участниците в експеримента, които са вдишвали “миризмата на страх” са успели в последствие да дадат 85% правилни отговори, значително повече от тези, дишали неутрална миризма.
Когато въпросите от теста са били свързани с нещо страшно (оръжие и т.н.) доброволците от първата група са отговаряли по-бавно, отколкото участниците във втората.
Авторите на изследването смятат, че “миризмата на страх” заставя човека най-малкото да се държи по-внимателно.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.