zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

МЗ предупреди за рисковете от трансплантациите в Пакистан



5 януари 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на външните работи на Република България напомнят за сериозните рискове и опасности за здравето вследствие на зачестилите инциденти с български граждани, подлагащи се на бъбречна трансплантация в Пакистан. Това се казва в съобщение, изпратено от пресслужбата на МЗ. От двете ведомства предупреждават, че има "сериозни рискове и опасности за здравето по време на или непосредствено след подобни пътувания до Пакистан, извършвани най-често и без наличието на съответната "медицинска виза", се казва още в съобщението.
МЗ и Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) не могат да упражняват какъвто и да е контрол върху дейността на болниците в Пакистан, където се извършват бъбречните трансплантации, се допълва в съобщението. При такива операции, след завръщането на пациента в България, се прекъсва нормалният процес на наблюдението му от лекуващите лекари и се затруднява продължаването на медикаментозното му лечение.
Българските граждани, пътуващи до Пакистан с цел трансплантация, задължително трябва да разполагат със специална покана за лечение от съответната местна клиника, заверена от Министерството на здравеопазването и Министерството на външните работи на Пакистан, обясниха от пресслужбата. Пациентът трябва да представи поканата в някое от пакистанските посолства или консулства, за да получи валидна пакистанска входна виза (медицинска виза). В опитите си да заобиколят тези задължителни изисквания, установени от пакистанските власти, български граждани стават жертва на съмнителни посредници, нерядко предлагащи и фалшиви пакистански визи, което най-често води до недопускането им в Пакистан, допълниха още от там.
Българските дипломатически и консулски представителства не разполагат с възможности да оказват съдействие от финансов характер при усложнения от медицински характер в подобни случаи, нито пък могат да гарантират по някакъв начин, че присаждането на бъбрек в Пакистан се извършва в сертифицирано и лицензирано...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.