zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Еднаквите гени работят по различен начин при мъжете и женитеТова обяснява защо при двата пола болестите се развиват по различен начин, сочи изследване.

5 януари 2007, здраве.bg

Хиляди гени се проявяват по различен начин в еднаквите органи на мъжете и жените, твърди изследване на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (University of California, Los Angeles).

Това обяснява защо една и съща болест често се развива по различен начин при мъжете и жените и защо те различно реагират на лечението.

Специалистите са съсредоточили проучванията си върху експресията на гените (реализацията на генетичната информация) и са изследвали около 23 хиляди гени в мозъка, черния дроб, мастната и мускулната тъкан, за да открият генетичния ключ за такива заболявания като диабет, атеросклероза, затлъстяване и психически разстройства. Всеки от изследваните гени функционира и в мъжкия, и в женския организъм, но съществува пряка корелация между половата принадлежност и нивото на експресия на гена, твърдят учените, цитирани от New England Journal of Medicine.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.