zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Българските медицински кадри могат да работят в ЕС



Някои страни-членки обаче вече въведоха или планират ограничения.

4 януари 2007, news.bg
четете още в news.bg


От началото на тази година и медицинските ни кадри ще могат да работят в ЕС, там където страните не са наложили ограничение за българи на пазара на труда, информира БТВ.
Лекари от чужбина също вече имат право да работят у нас.
До 2 месеца ще стане ясно кои страни от Европейския съюз няма да допуснат български медицински кадри за 2 или 3 години. Това вече е почти сигурно за Германия и Великобритания, обясниха от българското Министерство на здравеопазването.
Най-вероятно медиците ни няма да имат проблем с намирането на работа в Полша, Естония, Латвия, Литва, Чехия, Словакия, Словения, Финландия и Кипър, където и в момента са доста търсени.
"Петте медицински професии - лекари, дентални лекари, фармацевти, медицински сестри и акушери - ще им се признава автоматично професионалната квалификация", заяви д-р Валери Цеков, заместник-министър на здравеопазването.
Медицинските сестри и акушерките, които са завършили след 1999 година, могат да си намерят работа само с дипломата си. Тези, които практикуват от години обаче, ще трябва да поискат от Министерството на здравеопазването документ за национално признати права.
Още преди влизането на страната ни в ЕС много медицински сестри се възползваха от недостига на такива кадри в чужбина и излязоха да работят най-вече като санитари и болногледачи.
Обяснението е, че сестрите, които у нас получават около 200 лева месечна заплата, са примамени от възнагражденията, които варират от 1 000 паунда на месец във Великобритания до 1 200 евро в Италия и 2 000 в Германия.
В момента недостиг на медицински сестри има също така в Ирландия, Испания и Швеция.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.