zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравните вноски породиха първия европейски протест



Българи от чужбина настояват за опрощаване на дълговете си.

2 януари 2007, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Българите, които живеят в чужбина, не искат да плащат старите си задължения към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Още в първия работен ден на 2007 г. те са внесли петиция в Европейския парламент с искане да им бъдат опростени дължимите вноски за здраве. Това съобщи за "Дневник" Атанас Чобанов от в. "Парижки вести".
Електронното писмо е подписано от българи, живеещи в 36 държави. То е изпратено и до европейския омбудсман и Европейската комисия.
Подписката е първият официален протест от български граждани до европейските институции след присъединяването на страната към ЕС. Тя е организирана от Съюза на българите по света "Бъдеще". Недоволството е срещу факта, че българите, които живеят и се осигуряват в чужбина, в същото време са длъжници на НЗОК за периода от 2000 г. до края на 2006 г.
Авторите на писмото предупреждават, че до края на месеца ще организират манифестация в Брюксел. Те апелират към европейските институции да принудят българското правителство да анулира всички здравноосигурителни дългове на граждани на България, които живеят в чужбина. В текста дори се критикуват и чиновниците от дирекция "Разширяване" на Европейската комисия, които "поради некомпетентност и безразличие не са направили нищо, за да се избегне абсурдната ситуация". Протестиращите настояват поправките да се отнасят за всички българи, които живеят в чужди страни, независимо дали те са членки на ЕС.
Двойното плащане за здравно осигуряване отпадна от 1 януари 2007 г. с последните поправки на Закона за здравното осигуряване, така че сънародниците ни вече ще се осигуряват както и всички останали европейски граждани само на едно място, поясни Жермена Въткова, шеф на дирекция "Европейска интеграция и международно сътрудничество" в здравната каса. Промяната обаче не важи със задна дата. Досега, за да бъде отписан някой от националната здравна система, той беше длъжен, преди да замине, да подаде специална декларация в териториалната агенция по приходите. В нея той трябваше...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.