zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравните вноски породиха първия европейски протестБългари от чужбина настояват за опрощаване на дълговете си.

2 януари 2007, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Българите, които живеят в чужбина, не искат да плащат старите си задължения към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Още в първия работен ден на 2007 г. те са внесли петиция в Европейския парламент с искане да им бъдат опростени дължимите вноски за здраве. Това съобщи за "Дневник" Атанас Чобанов от в. "Парижки вести".
Електронното писмо е подписано от българи, живеещи в 36 държави. То е изпратено и до европейския омбудсман и Европейската комисия.
Подписката е първият официален протест от български граждани до европейските институции след присъединяването на страната към ЕС. Тя е организирана от Съюза на българите по света "Бъдеще". Недоволството е срещу факта, че българите, които живеят и се осигуряват в чужбина, в същото време са длъжници на НЗОК за периода от 2000 г. до края на 2006 г.
Авторите на писмото предупреждават, че до края на месеца ще организират манифестация в Брюксел. Те апелират към европейските институции да принудят българското правителство да анулира всички здравноосигурителни дългове на граждани на България, които живеят в чужбина. В текста дори се критикуват и чиновниците от дирекция "Разширяване" на Европейската комисия, които "поради некомпетентност и безразличие не са направили нищо, за да се избегне абсурдната ситуация". Протестиращите настояват поправките да се отнасят за всички българи, които живеят в чужди страни, независимо дали те са членки на ЕС.
Двойното плащане за здравно осигуряване отпадна от 1 януари 2007 г. с последните поправки на Закона за здравното осигуряване, така че сънародниците ни вече ще се осигуряват както и всички останали европейски граждани само на едно място, поясни Жермена Въткова, шеф на дирекция "Европейска интеграция и международно сътрудничество" в здравната каса. Промяната обаче не важи със задна дата. Досега, за да бъде отписан някой от националната здравна система, той беше длъжен, преди да замине, да подаде специална декларация в териториалната агенция по приходите. В нея той трябваше...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.