zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Една трета от лекарите нямат бланки за болнични



2 януари 2007, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Това е така, защото една трета от лекарите не са се регистрирали в Националния осигурителен институт (НОИ) и не разполагат с новите формуляри за болнични листове, които са в сила от 1 януари, съобщиха от НОИ. Това означава, че пациентите им няма да могат да получат обезщетение, ако се разболеят през първите дни на годината.
От началото на 2007 г. институтът поема плащането на болничните с изключение на първия ден от заболяването. Той остава за сметка на работодателя, който ще го покрива 100%. Фирмите обаче се освобождават от задължението да отчитат болничните пред НОИ. Институтът пък ще поддържа всички данни от тях в специален регистър, който вече се създава. Така във всеки момент ще се знае кой работник колко време е отсъствал по болест и какви обезщетения е получил. Личните лекари, специалистите и болниците трябва да се пререгистрират в НОИ и да получат новите кочани, защото отсега нататък институтът ще признава болничните само ако са издадени върху новите бланки.
До 30 декември 2006 г. документи в НОИ бяха подали общо 6408 практики от общо около 10 хил. съществуващи в страната. Според експертите на институцията по-голямата част от нерегистрираните медици са стоматолози, които рядко издават болнични листове. Сред нередовните са и медици от малките населени места, които имат предимно възрастни пациенти и затова не се нуждаят от документа. Половината от лекарите и почти всички болници в София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново вече са се снабдили с новите формуляри. Същото важи и за медиците в Смолян, Русе, Плевен, Кюстендил.
Няма краен срок за пререгистрацията, нито глоби за закъснелите, уточниха от НОИ. Неудобството остава обаче за сметка на пациентите, които ще трябва да отидат още веднъж при лекаря си, за да подменят документа, ако им е издаден на недействителна бланка.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.