zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Продължителните празници може да предизвикат стрес



Продължителните празници може да предизвикат стрес

Специалистите препоръчват не заседяване вкъщи, а смяна на обстановката.

здраве.bg

Коледните и новогодишните празници са не само радостно общуване с роднини и приятели, пищни трапези и много подаръци, но и стрес, твърдят от Американската асоциация на психолозите.

Жените са в по-голяма степен засегнати от този “празничен стрес”, твърдят специалистите, според които повечето хора не са в състояние да си починат през тези празнични дни и по този начин стресът от старата година се пренася в новата.

Американските специалисти специално са анкетирали 417 жени и 369 мъже и са установили, че около 41% от представителките на слабия пол и 31% от мъжете страдат от стрес, предизвикан именно от празниците, като основните причини за него са недостигът на време, пари, а също така необходимостта да се купят много подаръци за кратко време.

Жените се уморяват повече и изпитват по-голям дискомфорт. За кратко време те трябва да купят на всички подаръци, да измислят развлечение за цялото семейство и приятелите, да приготвят празничните трапези, а всички това оказва силно влияние върху психиката на жените, пише Psychology Today.

Всеки човек търси самостоятелен начин за изход от стреса. Най-разпространеният, но вреден за здравето начин е преяждането и употребата на голямо количество алкохол, а също постоянното излежавате върху дивана пред телевизора. Този вариант за излизане от стреса се практикува от 50% от анкетираните - хората искат да се завият под топлото одеало, да гледат телевизия, да четат, поглъщайки готова храна в огромни количества.

225 от анкетираните търсят утеха у своите приятели, 6% (само жени) посещават салоните за красота, 5% се разхождат и само 3% отиват на работа.

Големите опашки в супермаркетите и задръстванията по улиците само влошават състоянието. Гостоприемството предполага обилна вечеря (а тя се приготвя минимум за 1 ден) и купища мръсни чинии след изпращането на гостите.

Особено тежко се чувстват самотните хора, които нямат с кого да прекарат празника и ударите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.