zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зависимостта от лекарствата е опасност от много посокиЗависимостта от лекарствата е опасност от много посоки

Пристрастяването към лекарства почти винаги има психична, а не физиологична, основа.

здраве.bg

Приемането на много лекарства е своеобразен навик за много хора. Но това “увлечение” води понякога до т.нар. лекарствена зависимост. В много случаи организмът може да се справи и без лекарства.

На практика физическо привикване към лекарства настъпва много рядко. По-скоро това е психологически фактор и затова при възникването на лекарствена зависимост се препоръчва да се потърси консултация с психолог.

Съвсем различен проблем е пренасищането на организма с лекарства. Някои от веществата, влизащи в техния състав, не се извеждат от организма и се натрупват в него, като могат да предизвикат интоксикация.

Ето един класически пример. Хората често приемат валериана без да имат представа за механизма на действието й. А във валерианата се съдържат алколоиди, които забавят преминаването на нервните импулси, в това число и на тези в сърдечния мускул. След 2-3 седмици тези вещества се натрупват в тъканите и изведнъж могат да се появят проблеми със сърцето, особено ако пулсът е нисък.

През годините в аптеките се появи концентриран витамин D и на майките понякога се препоръчва да го дават на малките деца, за да ги предпази от рахит. Вместо една капка обаче, те им дават по 2, 3, дори 5 капки, а това е изключително опасно и дори животозастрашаващо.

Настинката е друг подходящ пример. Както се казва често, тя преминава за 1 седмица със и без лечение. На разговорен език тя може да бъде наречена “обикновено заболяване”. А обикновените заболявания трябва да се лекуват най-вече с “обикновени” средства като чайове и компреси. Но под влияние на различни фактори и най-вече на рекламата хората често купуват силнодействащи средства, които може и да помогнат, но може и да предизвикат атрофия на лигавицата и загуба на обонянието.

Много често човек си купува от аптеката мехлем, с който да се избави от пъпките. Но в действителност проблемите с кожата са следствие от вътрешни заболявания на организма (храносмилане, имунна система). Затова колкото и дълбоко...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    лекарства    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.