zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зависимостта от лекарствата е опасност от много посокиЗависимостта от лекарствата е опасност от много посоки

Пристрастяването към лекарства почти винаги има психична, а не физиологична, основа.

здраве.bg

Приемането на много лекарства е своеобразен навик за много хора. Но това “увлечение” води понякога до т.нар. лекарствена зависимост. В много случаи организмът може да се справи и без лекарства.

На практика физическо привикване към лекарства настъпва много рядко. По-скоро това е психологически фактор и затова при възникването на лекарствена зависимост се препоръчва да се потърси консултация с психолог.

Съвсем различен проблем е пренасищането на организма с лекарства. Някои от веществата, влизащи в техния състав, не се извеждат от организма и се натрупват в него, като могат да предизвикат интоксикация.

Ето един класически пример. Хората често приемат валериана без да имат представа за механизма на действието й. А във валерианата се съдържат алколоиди, които забавят преминаването на нервните импулси, в това число и на тези в сърдечния мускул. След 2-3 седмици тези вещества се натрупват в тъканите и изведнъж могат да се появят проблеми със сърцето, особено ако пулсът е нисък.

През годините в аптеките се появи концентриран витамин D и на майките понякога се препоръчва да го дават на малките деца, за да ги предпази от рахит. Вместо една капка обаче, те им дават по 2, 3, дори 5 капки, а това е изключително опасно и дори животозастрашаващо.

Настинката е друг подходящ пример. Както се казва често, тя преминава за 1 седмица със и без лечение. На разговорен език тя може да бъде наречена “обикновено заболяване”. А обикновените заболявания трябва да се лекуват най-вече с “обикновени” средства като чайове и компреси. Но под влияние на различни фактори и най-вече на рекламата хората често купуват силнодействащи средства, които може и да помогнат, но може и да предизвикат атрофия на лигавицата и загуба на обонянието.

Много често човек си купува от аптеката мехлем, с който да се избави от пъпките. Но в действителност проблемите с кожата са следствие от вътрешни заболявания на организма (храносмилане, имунна система). Затова колкото и дълбоко...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    лекарства    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.