zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Новите случаи на рак на гърдата в САЩ и Великобритания намаляватздраве.bg

Експерти съобщават за значително намаляване на броя на новите случаи на рак на гърдата в САЩ и Великобритания. Според тях, този факт е свързан с масовото отказване от заместващата хормонална терапия (ЗХТ) след менопаузата, съобщава BBC.

Според данните на изследователи от Университета на Тексас, само през 2003 г. броят на онкологичните заболявания на млечната жлеза е намалял със 7%. Намаляването на броя на естроген-зависимите форми на рака на гърдата при жените на възраст 50-69 г. е още по-значително - то достига 12%.

През 2002 г. няколко мащабни клинични изпитания на препаратите за ЗХТ бяха преустановени, защото сред участниците бе установено рязко увеличаване на случаите на рак на гърдата. Броят на американките, прибягващи до ЗХТ след менопаузата вече е намалял почти наполовина.
Хормонът естроген, който е главна съставна част на ЗХТ е способен да увеличи скоростта на развитие на злокачествените новообразувания на млечната жлеза.

Отчетът за изследването на тексаските учени беше представен през миналата седмица на Конференцията по рак на гърдата в Сан Антонио.
Сара Кент, представител на британската обществена организация за профилактика и лечение на рака на гърдата Breakthrough Breast Cancer отбелязва, че предоставените данни все пак не са достатъчни за еднозначния извод за пряката зависимост на разпространеннието на рака на гърдата и популярността на ЗХТ: “Ракът на гърдата е сложно заболяване и неговите причини не са напълно изяснени. Жените трябва внимателно да оценяват рисковете и предимствата на приложението на хормоналната терапия с помощта на своите лекуващи лекари”.

ЗХТ предотвратява негативни последствия от климакса, най-опасните от които са развитие на остеопороза и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.