zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравната каса ще сключва договори само с някои болници



Личните лекари ще записват до 2 хил. пациенти.

19 декември 2006, дневник.bg
четете още в дневник.bg


НЗОК няма да сключва договор с всички болници от следващата година. Ще бъде намален наполовина и броят на специалистите, които ще работят с касата. С 300 по-малко ще са и джипитата, които ще обслужват здравноосигурените граждани. Те ще получат финансови и административни стимули, ако искат да се обединят в групови практики, както е в Европейския съюз.

Семейните лекари ще имат право да записват до 2 хил. души в пациентските си листи. Всичко това е записано в проекта за национална здравна карта, представен официално в понеделник. В него са отразени потребностите на населението в шестте икономически района за здравни услуги.

В момента джипитата, които работят с касата, са 5232, по здравна карта обаче договор с институцията трябва да имат 4910 семейни лекари. Някои от тях трябва да отидат на работа в непривлекателни практики, защото в 14 района липсват такива кадри. Специалистите, които имат договор с касата, сега са над 10 хил., а според разчетите следващата година институцията ще трябва да сключи договор само с половината, така че ще се наложи те да избират къде да работят - в болниците или в доболничната помощ.

Медицинските сестри са по-малко от необходимото. Много скоро те ще станат по-малко от лекарите, докато в Европа съотношението е 3:1 в полза на сестрите, каза министър Радослав Гайдарски. Проблемът е възникнал след закриване на сестринските колежи. Гайдарски поясни, че ще поиска от правителството увеличаване на приема в колежите и университетите и по-високо заплащане за сестрите.

След преброяването на болничните легла изненадващо се оказа, че те отговарят на европейските изисквания, подчерта Гайдарски. В страните от ЕС, както и в България на 1000 души се падат по 5.9 легла. По думите на министъра това означава, че няма да се закриват болници, а само ще бъдат преструктурирани според нуждите на населението в конкретния район. Част от леглата за активно лечение ще се преобразуват в легла за долекуване. Според евростандартите на хиляда души се полагат по...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.