zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умерената доза алкохол е здравословна!Умерената доза алкохол е здравословна!

Това твърдят учени, обобщили данни за над 1 милион човека.

здраве.bg

Умерената, дори и всекидневна, употреба на алкохол, може да удължи живота. Това обаче не се отнася до хората, злоупотребяващи с алкохолните питиета, твърди изследване, проведено от Католическия университет в Кампобасо, Италия, чиито резултати са публикувани в декемврийския брой на Archives of Internal Medicine.

Италианските учени са обобщили данните от 34 проучвания, проведени през последните няколко години в Европа, САЩ, Австралия, Япония и Китай и включили общо наблюдения над повече от 1 милион души. Специално са били подбрани изследвания с голяма продължителност – между 6 и 26 години.

Резултатите показват, че хората, които могат да бъдат определени като умерено употребяващи алкохол (независимо от неговия вид) живеят с около 18% по-дълго не само в сравнение с онези, които злоупотребяват с алкохола, но и с хората, които изобщо не посягат към чашката или го правят спорадично.

“Резултатите са несъмнени, но е важно да се отбележи, че те са в сила именно за умерената употреба на алкохол. Дори само при 102 чашки повече, нещата драстично се променят”, посочва Аугусто ди Кастелнуово, ръководител на научния екип.

Под умерена употреба на алкохол учените фиксират 2 до 4 питиета дневно за мъжете и 1-2 – за жените. Едно питие по тяхното определение означава чаша бира или вино и до 30 г концентрат.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.