zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да преживеем зимата без да си навредим



Да преживеем зимата без да си навредим

5 ефективни съвета за по-лесно справяне с ниските температури и лошото настроение.

здраве.bg

Много малко са хората, които лесно и добре понасят зимата. Организмът и психиката на повечето от нас бавно се пренастройва към ниските температури и късите дни. Много хора се оплакват от постоянна сънливост, а постоянното мръзнене води до намаляване на активността и липсата на добро настроение.

Как да прекараме по-леко зимата...

1. Първото условие е да се наспиваме добре. Ако обикновено спите по 6 часа, сега се опитайте да увеличите времето за сън до 8 часа. Не мислете, че ще изгубите твърде много време за сън. Така вие ще се чувствата по-добре и ще сте по-работоспособни.

2. Второто условие е... сексът или по-скоро любовта. Малко са тези, които са в състояние бързо да се събудят и да са в прекрасно настроение. Преди да се отправите към банята, можете ласкаво да събудите човека до себе си.

3. Слънцето. Поради липса на истинско, можете да го замените с изкуствено, т.е. със солариум. Ако обаче вярвате на последните изследвания, според които той е повече вреден, отколкото полезен, задоволете се със зимното слънце. И то е добър антидепресант, помага за усвояването на много витамини, а освен това ще придобиете “човешки” цвят на лицето. Ако все пак отидете на солариум, 5-8 минути са ви напълно достатъчни.

4. Сауната или банята. Това е най-добрият начин да се освободим от излишните вещества в организма и да се почувстваме жизнерадостни и весели. След посещението на сауна е добре да се използват различни овлажняващи средства за кожа, тъй като през зимата тя става по-суха.

5. Спортът. През зимните месеци също има много варианти за активен отдих - от сноуборда до “обикновените” кънки. Ако към това се добави и приятна компания, изгивяването ще е още по-пълноценно. Според психолозите съвместният спорт и активният отдих укрепват отношенията и подобряват взаимното разбиране между хората. Фитнесът също спомага за добрия тонус и за премахване на чувството за раздразнителност и потиснатост.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.