zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравният министър прогнозира хаос с направленията за прегледи



Причината според него е в решението на Върховния административен съд.

7 декември 2006, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Решението на Върховния административен съд да няма ограничения на прегледите при лекар ще доведе до хаос. Това заяви министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски.
Преди три дни магистратите решиха, че въвеждането на лимити за направленията за специалист противоречи на Закона за здравното осигуряване.
Върховните съдии установиха, че лекарите са поставени в абсурдна ситуация, ако им свършат направленията - или да не изпълнят задълженията си като медици, или да бъдат глобени от Националната здравноосигурителна каса. Гайдарски заяви, че касата е длъжна да се съобрази с решението на съда, но то крие риск от бързото изчерпване на финансовите й средства.
Здравната каса и лекарският съюз и вчера не успяха да се договорят за цените и обемите на медицинските услуги. От осигурителната институция са изчислили, че за да изпълнят исканията на съсловната организация, им трябват допълнително 250 млн. лв. Ако парите не стигнат, през септември 2007 г. могат да се потърсят допълнителни средства от резерва на държавата, предложи шефът на лекарския съюз д-р Андрей Кехайов.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.