zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учените разделиха миризмите на “женски” и “мъжки”Индивидуалната миризма различава хората не по-малко от пръстовите им отпечатъци.

7 декември 2006, здраве.bg

Всеки човек притежава своя собствена индивидуална миризма, която е по-уникална дори от неговото лице, твърди екип специалисти от Института по етология “Конрад Лоренц” във Виена (Konrad Lorenz Institute for Ethology.
Учените разделят миризмите на хората на две основни големи групи по полов признак и са определили различията между “мъжките” и “женските” миризми.
Пет пъти в продължение на 10 седмици те са изследвали с помощта на хроматография и спектрометрия потта под мишниците, урината и слюнката на почти 500 участници в изследването от двата пола. Резултатите показват, че най-голяма е разликата в състава на потта, а по-малка - в урината и слюнката. При това наличието на определените съединения по никакъв начин не зависи от храната, която се употребява. Въпреки, че индивидуалният комплект от аромати е променлив, специалистите са определили около 400 компоненти, които постоянно присъстват в потта и различават хората един от друг не по-лошо от пръстовите им отпечатъци.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.