zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

СЗО публикува мрачни прогнози за бъдещето на човечеството



Експертите прогнозират увеличаване на смъртността от СПИН и тютюнопушене през следващите 20 г.

6 декември 2006, здраве.bg

В поредния си доклад специалистите от Световната здравна организация (СЗО) подробно описаха болестите, които заплашват човечеството през следващите десетилетия – един доста неприятен сценария за бъдещето.
“Ние не твърдим, че това задължително ще се случи, но експертите от целия свят трябва да се готови за потенциалната заплаха”, заяви Колин Мазерс от организацията.
Според оценката на експертите, смъртността от СПИН ще продължи да нараства от 2,8 милиона души годишно за 2002 г. до 6,5 милиона през 2030 г.
Смъртността, свързата с тютюнопушенето ще се увеличи от 5,4 млн души за 2005 г. до 8,3 млн през 2030 г.. Пушенето ще стане причина за смъртта на всеки 10-ти човек.
Според специалистите, основна роля в увеличаване на смъртността играят и сърдечно-съдовите заболявания. Пневмонията, ХИВ инфекциите и заболяванията на белите дроботе също ще останат в първата петица. Като все по-сериозна заплаха е оценена и депресията.
В доклада не са засегнати проблемите, свързани с онкологичните заболявания.
Експертите смятат, че потенциална опасност крият и бурно развиващите се биотехнологии. Технологиите на генните манипулации стават все по-достъпни и дори в момента за създаването на патогенен вирус не са необходими особени усилия.
Генералният секретар на ООН Кофи Анан вече призова световната общност да се съсредоточи върху поправяне на неточностите и доработване на международната законодателна система, както и учените да насочат всичките си усилия за запазване на безопасността при провеждане на своите експерименти.
В доклада на Световната здравна организация има и добри прогнози. Специалистите смятат, че при нарастване на стандарта на живот на населението на Земята, има реален шанс да се намали смъртността от различните инфекциозни заболявания.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.