zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съдът отмени окончателно ограниченията за талони, издавани от личните лекари



5 декември 2006, express.bg
още новини от express.bg


... варианти за действие при хипотезата на изчерпан брой медицински направления - той или ще окаже лечение на пациент, заплатил вноските си към бюджета, дори и с риск не само да не получи дължимата му сума от съответната РЗОК, но и да бъде санкциониран, или ще откаже лечение по линия на НЗОК. Последното означава, че всяко едно от здравноосигурените лица (което не се разболява планово) може да бъде лишено от възможността да бъде прегледано и да получи необходимата му към конкретен момент медицинска помощ за сметка на бюджета, спрямо който е редовен платец. Тази хипотеза, често срещана и в практиката, поставя въпроса дали това лимитиране на безплатната медицинска помощ по линия на НЗОК не противоречи на закона и на целта му.
В чл. 4, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) е прокламиран принципът на гарантиран свободен достъп до медицинска помощ на ЗЗОЛ. Втората алинея на същата норма въвежда забрана правото на избор на ЗЗОЛ да бъде ограничавано в географски и/или административен аспект. Посредством налагането на лимити от НЗОК на изпълнителите на медицинска помощ – първична и специализирана извънболнична, се извършва нарушение на чл. 4 от ЗЗО. Прогласеният в чл. 5, т. 5 от ЗЗО принцип на равнопоставеност при ползването на медицинска помощ също се явява нарушен, както и този на т. 10 – свободен избор от осигурения на изпълнители на медицинска помощ.
Петчленният състав на ВАС приема, че НРД 2006, с въвеждането на лимитиране на броя на извършвани дейности (талони за направления), противоречи на Закона за здравното осигуряване. Така нарушава и чл. 15, ал. 2 от Закона за нормативните актове, тъй като не може подзаконов нормативен акт, чрез стеснителни по своя характер норми, да ограничава гарантирани права на гражданите със закон и с Конституцията.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.