zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Омбудсманът свиква работна група за промените в Закона за лекарствата



Тя има за цел да доведе до знанието на парламента становищата на пряко заинтересованите от промените.

4 декември 2006, news.bg
четете още в news.bg


Омбудсманът на България Гиньо Ганев свиква първо заседание на работна група, състояща се от представители на съсловни организации, пациентски сдружения, експерти и общественици.
Екипът ще изготви становище по предвидените промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чието разглеждане на второ четене предстои в пленарна зала.
Промените биха позволили на всички физически и юридически лица, регистрирани по Търговския закон, да откриват аптеки, а не както досега - това право да имат само магистър-фармацевти.
Според многобройни жалби и сигнали на граждани и неправителствени организации до омбудсмана, смяната на досегашния ограничителен режим с либерален, би довел до картелни споразумения за цените на медикаменти и консумативи в ущърб на пациентите и на ефективността на лечебния процес в болничните заведения.
Представители на лекарски, пациентски и фармацевтични организации търсят чрез националния омбудсман достъп до парламентарните комисии на Народното събрание, с което общественото мнение ще бъде коректив на закона, за да се пресече възможността той да ощетява гражданите на страната и да облагодетелства корпорациите монополисти, както това вече се случи в други сфери като топлофикация и енергоснабдяване.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.