zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Част от имунната система помага на раковите клетки



4 декември 2006, здраве.bg

Т.нар. дендритни клетки, които са част от имунната система на всички бозайници, включително и на човека, са способни да изменят биологията на раковите клетки, откриха онколози от Университета Рокфелер (Rockefeller University) под ръководството на Мадхав Додапкар (Madhav Dhodapkar).
Изучавайки множествената миелома - раково заболяване, при което става неконтролируемо деление на плазматичните клетки в костния мозък, учените са забелязали, че добавянето на дендритни клетки в злокачествените клетки на миеломата предизвиква десетократно увеличаване на скоростта на растежа на раковите клетки.
Според данните, изнесени в новия брой на New England Journal of Medicine, дендритните клетки също така способстват и за растежа на раковите клетки в белите дробове. Специалистите твърдят, че при определени условия тези клетки са способни да включат и обратното развитие на клетките на миеломата, т.е. състоянието на раковите клетки не е необратимо.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.