zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът на хроничната умора



Синдромът на хроничната умора

Наричат го още “грипът на младите кариеристи”.

здраве.bg

... на хроничната умора променя и характера: веселият и общителен човек става мрачен филантроп, а силният и увереният - слаб и нерешителен.

Синдромът често се “крие” зад други заболявания, но понякога е обратното - някои други нарушения могат да приличат на него.

Затова диагностиката се базира на метода на изключване на другите заболявания - астения след грип, тежка депресия, гъбични и микробни инфекции, склероза, ХИВ-инфекции, злокачествени новообразувания и т.н.

Да се постави правилната диагноза означава да се постигне половината от успеха. Останалото е да се назначи правилното лечение. А то е нетрадиционно: автотренинг, рефлексо и психотерапия, прилагане на антидепресанти в малки дози, корекция на имунитета.

Главното е болният да не са поддаде на отчаянието. Специалистите смятат, че този синдром поразява преди всичко хората с отслабнал имунитет и с “опънати” нерви. Това означава, че най-лесният и достъпен метод на профилактика на заболяването е укрепване на имунната и нервната система.

Затова и най-добрият съвет е: пазете се от конфликтни ситуации, скандали и кавги. Не преживявайте дълго неприятностите, не ги приемайте твърде сериозно. Опитвайте се да откривате във всичко положителните страни.
Носете достатъчно леки и удобни дрехи. От време на време ходете боси по паркета или килима у дома. Не се страхувайте от чистия въздух. Разхождайте се поне 1-1,5 часа дневно на чист въздух.

Взимайки си душ, като намалявате постепенно температурата на водата. Поставяйте краката си за 5-10 минути в леген със студена вода (започнете с вода с температура 30 градуса, а после постепенно намалявайте нейната температура до 15-16 градуса).

Изплаквайте си устата и си промивайте носа всяка сутрин със студена вода. Ако настинете, лекувайте се добросъвестно и до край.
За укрепване на имунната и нервната система най-полезни са витамините С, Р, групата В, в качеството на антиоксиданти - витамини А и Е, а също минералите калий, калций, магнезий, йод и фосфор.

Синдромът...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.