zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Новият проектозакон за лекарствата сблъска заинтересованите гилдииФармацевтите искат да запазят правото си само те да откриват аптеки.

29 ноември 2006, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Съюзът на фармацевтите в България настоява държавата да запази изискването право да регистрират аптека да имат само магистър-фармацевтите. По този начин организацията се обяви против проекта за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който беше приет на първо четене от парламента. Фармацевтите настояват да отпадне предвидената в проекта възможност всички физически и юридически лица да имат право да отварят аптеки.

В над 56% от страните - членки или кандидатки за Европейския съюз, се прилага т.нар. етичен модел за откриване на аптеки, който в момента съществува и у нас, заяви доц. Илко Гетов от управителния съвет на организацията. Според него този модел гарантира безопасността и качественото обслужване на пациентите, защото при него отговорност носи фармацевтът, който е и собственик на аптеката. Въвеждането на либерален модел, при който право да откриват аптеки ще имат всеки гражданин или фирма, ще узакони веригите, при които фармацевтите са наемни работници, допълни той. По този начин аптеки ще могат да отварят и производители, и дистрибутори, което пък ще доведе до монополизирането на пазара, категорични са фармацевтите.

Другото искане на съсловието е цените на лекарствата у нас да бъдат фиксирани и да се определят със заповед на министъра на здравеопазването. Според аптекарите държавата не трябва да се ограничава единствено до определянето на пределни цени на лекарствата. Фармацевтите настояват да бъдат фиксирани и надценките за дистрибуторите и аптеките, като предложението им е те да се запазят на сегашното ниво. В момента за лекарства, които са с цена до 7 лв., търговците имат право на 10% надценка, а аптеките - на 28%. При скъпите лекарства над 30 лв. дистрибуторите могат да сложат отгоре 7%, а фармацевтите - 18%.

Според фармацевта Руен Иванов въвеждането на фиксирани цени ще има добър ефект за болните, защото ще им даде сигурност и ще стопира продажбите на фалшиви лекарства. По този начин ще се ограничат възможностите за спекулации...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.