zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Газираните напитки станаха главния “обвиняем” за наднорменото тегло



Ключът към проблема е в подсладителите, смятат специалисти.

28 ноември 2006, здраве.bg

Според американски учени главната причина за затлъстяването, поне в САЩ, през последните десетилетия е значителният ръст на продажбите на газирани напитки.
“Около 1/3 от всички въглехидрати в диетата на средностатистическия американец се дължи на различните заместители на захарта, половината от които потребителят получава от газираните напитки”, отбелязват учените, цитирани от BBC. Всяка допълнителна газирана напитка дневно може да доведе до увеличаване на теглото с почти 7 кг годишно, предупреждават те.
Според доктор Франк Ху (Frank Hu), координатор на изследователския проект, тези изводи се основават на задълбочения обзор на данните от 30 научни разработки, посветени на проблемите, свързани с храненето в страната през последните 40 години.
По мнението на специалистите ограниченията на рекламата и разпространението на сладките газирани напитни биха били напълно оправдани.
Основният подсладител на повечето газирани напитки е царевичният сироп, който съдържа извънредно голямо количество фруктоза. За разлика от глюкозата, този монозахарид не е способен да стимулира изработването на инсулин от организма, а инсулинът участва в метаболизма на въглехидратите и потиска изработването на лептин, който е отговорен за чувството на наситеност.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.