zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сладките напитки увеличават риска от ракови заболявания



27 ноември 2006, здраве.bg

Употребата на две и повече чаши сладки напитки дневно увеличава 1,5 пъти риска от заболяване от рак на задстомашната жлеза, показват резултатите от изследване, проведено от шведски учени. За хората, страдащи от наднормено тегло, този риска се увеличава 2 пъти, твърдят те в статия от новия брой на International Journal of Obesity.
В продължение на седем години и половина изследователите са наблюдавали медицинските показатели на 77 000 души с проблемно здраве, на които редовно са провеждани анкети за тяхното хранене.
Резултатите показват, че 131 от тях са се разболяли от рак на задстомашната жлеза. От тях 14% от мъжете и 4% от жените всеки ден в продължение на 7 години са пиели не по-малко от 5 чаши подсладени напитки. Още 13% от заболелите мъже и 7% от жените са приемали дневно по 2 чаши такива напитки.
Получените данни според учените потвърждават факта, че употребата на сладко увеличава риска от развитието на рак на задстомашната жлеза.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.