zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сладките напитки увеличават риска от ракови заболявания



27 ноември 2006, здраве.bg

Употребата на две и повече чаши сладки напитки дневно увеличава 1,5 пъти риска от заболяване от рак на задстомашната жлеза, показват резултатите от изследване, проведено от шведски учени. За хората, страдащи от наднормено тегло, този риска се увеличава 2 пъти, твърдят те в статия от новия брой на International Journal of Obesity.
В продължение на седем години и половина изследователите са наблюдавали медицинските показатели на 77 000 души с проблемно здраве, на които редовно са провеждани анкети за тяхното хранене.
Резултатите показват, че 131 от тях са се разболяли от рак на задстомашната жлеза. От тях 14% от мъжете и 4% от жените всеки ден в продължение на 7 години са пиели не по-малко от 5 чаши подсладени напитки. Още 13% от заболелите мъже и 7% от жените са приемали дневно по 2 чаши такива напитки.
Получените данни според учените потвърждават факта, че употребата на сладко увеличава риска от развитието на рак на задстомашната жлеза.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.