zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бюджетът на здравната каса скара депутатите



Лекарският съюз обвини НЗОК в лъжа .

22 ноември 2006, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) скара депутатите в парламентарната здравна комисия в сряда. Представителите на опозицията бяха категорични, че отделените пари са малко и не могат да покрият широкия пакет от медицински услуги. Той е наложен за изпълнение на касата от министерството и това обричало сектора на недофинансиране.
Според д-р Иван Колчаков (ОДС) следващата година ще е много тежка за здравеопазването. Политиката на тройната коалиция може да се определи като геноцид срещу българските граждани, каза той. Депутатът от СДС д-р Лъчезар Иванов пресметна, че парите за касата са само с 2.2% повече, което е изключително малко и не може да покрие дори инфлацията.
Според председателя на комисията доц. Борислав Китов бюджетът на НЗОК не дава гаранция за добро медицинско обслужване на населението, защото е направен рестриктивно, на остатъчен принцип. Депутатът предложи да се прехвърлят някои от дейностите, например еднодневната хирургия, неусложнената бронхопневмония и др., в доболничната помощ и така да се освободят повече средства за болниците.
Българският лекарски съюз (БЛС) изрази категорично несъгласие с проекта за бюджет на касата. Негови представители обвиниха НЗОК, че е заблудила всички институции и е прокарала цените и обемите на медицинска дейност като част от бюджета си. На практика така касата обезсмисли преговорите за Национален рамков договор (НРД), твърди съсловната организация. Според БЛС законопроектът съдържа текстове, които противоречат на действащото законодателство. Съюзът е информирал за това премиера, шефовете на комисиите и председателя на Народното събрание.
Бюджетът беше подкрепен от депутатите от управляващото мнозинство. Наближава 1 януари и ние сме длъжни да дадем правилата, защото в противен случай хората може да останат без медицинска помощ, заяви д-р Ива Станкова от БСП. Според нея в здравеопазването през 2007 г. ще влязат допълнително 215 млн. лв., които ще бъдат глътка въздух за сектора. Тя се обяви за по-строга...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.