zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Една трета от мъжете не умеят да се справят със стресаНай-честа причина за стресови ситуации при мъжкия пол е работата, сочи изследване.

22 ноември 2006, здраве.bg

Силната половина от човечеството не умее да се справя със стреса, показва изследване, проведено от британския клон на списанието Men's Health. Вместо да търси подкрепа и помощ от лекар или друг специалист, всеки трети мъж предпочита да се “самолекува”, като най-често посяга към чашката.
Мъжете по принцип са възпитани и смятат, че трябва да бъдат силни, за да се справят с всичко, което им предложи животът.
Според данните от изследването обаче, поне 35-40% от тях всъщност не са готови за всички предизвикателства на живота. Като основни причини за стреса при мъжете, изданието сочи четири. Първата по пагубността на въздействието е работата (48%), след това се нареждат проблемите с личните финанси (44%), чувството за потиснатост (27%) и проблемите във взаимоотношенията (25%).
Учените са убедени, че една от постоянните причини за потиснатото състояние на мъжете е намаляването на нивото на тестостерон в кръвта, което е тенденция при последните 2-3 поколения, а този важен мъжки хормон влияе едва ли не на всички процеси, които се извършват в организма.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.