zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хламидиите растат чрез мазнините в организмаСъщевременно те подхранват натрупването на излишно тегло, твърдят учени.

здраве.bg

Широко разпространената в наши дни хламидиоза е известна със своето трудно лечение. Оказва се, че предизвикващите я микроорганизми не се влияят от въздействието на лекарствените средства и се крият в капчиците мазнини, съдържащи се вътре в клетките.

Хламидиите се предават най-вече по полов път, проникват вътре в клетките и използват техните ресуси за жизнена дейност и размножаване.
Наличието на тези паразити в организма може да доведе до редица заболявания: възпалителни процеси на пикочната и половата система, белите дробове, очите, артрити.

Изследователите от Университета Дюк в Северна Каролина, САЩ (Duke University) откриха системата за защита, използвана от хламидите. Оказва се, че те не само се крият в мазните капчици, но и синтезират белтъчина, стимулираща синтеза на мазнини от клетката.

С времето мастните натрупвания се разрастват, запълват цялата клетка, която се спуква, разпространявайки около себе си хиляди бактерии, които заразяват съседните клетки. В лабораторни условия учените успяха да намалят способността на хламидите за размножение чрез блокиране на синтеза на капчиците мазнини в клетката. За да се приложат обаче получените резултати в практиката е необходимо разработването на медикамент, подходящ за въвеждане в човешкия организъм.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.