zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хламидиите растат чрез мазнините в организмаСъщевременно те подхранват натрупването на излишно тегло, твърдят учени.

здраве.bg

Широко разпространената в наши дни хламидиоза е известна със своето трудно лечение. Оказва се, че предизвикващите я микроорганизми не се влияят от въздействието на лекарствените средства и се крият в капчиците мазнини, съдържащи се вътре в клетките.

Хламидиите се предават най-вече по полов път, проникват вътре в клетките и използват техните ресуси за жизнена дейност и размножаване.
Наличието на тези паразити в организма може да доведе до редица заболявания: възпалителни процеси на пикочната и половата система, белите дробове, очите, артрити.

Изследователите от Университета Дюк в Северна Каролина, САЩ (Duke University) откриха системата за защита, използвана от хламидите. Оказва се, че те не само се крият в мазните капчици, но и синтезират белтъчина, стимулираща синтеза на мазнини от клетката.

С времето мастните натрупвания се разрастват, запълват цялата клетка, която се спуква, разпространявайки около себе си хиляди бактерии, които заразяват съседните клетки. В лабораторни условия учените успяха да намалят способността на хламидите за размножение чрез блокиране на синтеза на капчиците мазнини в клетката. За да се приложат обаче получените резултати в практиката е необходимо разработването на медикамент, подходящ за въвеждане в човешкия организъм.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.