zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сърцето може да се самолекуваТо е в състояние да формира нови кръвоносни съдове, за да функционира пълноценно.

20 ноември 2006, здраве.bg

Учени от Великобритания демонстрираха в лабораторни условия как болното сърце, активизирайки собствените си вътрешни ресурси, се възстановява отвътре.

Поредицата експерименти, проведени от изследователи от Лондонския университетски колеж (University College London), показаха, че под въздействието на хормона тимозин - бета-4 клетките, обхващащи вътрешния слой на сърдечните мускули, мигрират във вътрешната област на органа като формират там нови кръвоносни съдове.

На медицината отдавна се известни т.нар. клетки-предшественици, способни да се превръщат в мастна тъкан, сухожилия, кости и скелетни мускули, но до този момент се смяташе, че сърцето няма собствен източник на тези клетки и в опитите за регенерация на тъканите на сърцето лекарите използваха клетки, взети от костния мозък.

Най-новите изследвания показват, че клетки-предшественици има в самия миокард, но без помощта на тимозина те не са способни да мигрират в дълбочина на органа и да се превръщат в клетки, необходими за формирането на здрави съдове и за поддържането в работно състояние на мускулната тъкан.

Според учните методът на лечение на сърдечно-съдовите заболявания, основан на прилагане на тимозина е лишен от недостътъците на модното през последните години присаждане на стволови клетки, тъй като той позволява да се избегне риска от отхвърляне на чужди тела от имунната система.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.