zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сърцето може да се самолекуваТо е в състояние да формира нови кръвоносни съдове, за да функционира пълноценно.

20 ноември 2006, здраве.bg

Учени от Великобритания демонстрираха в лабораторни условия как болното сърце, активизирайки собствените си вътрешни ресурси, се възстановява отвътре.

Поредицата експерименти, проведени от изследователи от Лондонския университетски колеж (University College London), показаха, че под въздействието на хормона тимозин - бета-4 клетките, обхващащи вътрешния слой на сърдечните мускули, мигрират във вътрешната област на органа като формират там нови кръвоносни съдове.

На медицината отдавна се известни т.нар. клетки-предшественици, способни да се превръщат в мастна тъкан, сухожилия, кости и скелетни мускули, но до този момент се смяташе, че сърцето няма собствен източник на тези клетки и в опитите за регенерация на тъканите на сърцето лекарите използваха клетки, взети от костния мозък.

Най-новите изследвания показват, че клетки-предшественици има в самия миокард, но без помощта на тимозина те не са способни да мигрират в дълбочина на органа и да се превръщат в клетки, необходими за формирането на здрави съдове и за поддържането в работно състояние на мускулната тъкан.

Според учните методът на лечение на сърдечно-съдовите заболявания, основан на прилагане на тимозина е лишен от недостътъците на модното през последните години присаждане на стволови клетки, тъй като той позволява да се избегне риска от отхвърляне на чужди тела от имунната система.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.